Maa- ja kalliorakentajien Olkiluoto-excu


| Alan ajankohtaiset tiedotteet ja uutiset

Excuraportti: vierailu Olkiluotoon 7.11.2017

 

Maa- ja kalliorakentajien excursio Olkiluotoon Posivan vieraaksi 7.11.2017 alkoi Rakentajanaukio 4. eli Raksan parkkipaikalta klo 8.30. Aamulla Raksan eteen paikalle oli saapunut 17 innoissaan olevaa opiskelijaa. Opiskelijoita oli kaikilta vuosikursseilta, mutta selvästi eniten matkalle oli lähtenyt sekä maisterifukseja että fukseja. Excursiojärkkääjillä oli monta uutta kasvoa vastassa. Excursio kohde on paljon puhetta ja mielenkiintoa herättävä Posiva, joka on asiantuntijaorganisaatio. Posiva jon vuonna 1995 perustettu yritys joka vastaa omistajiensa käytetyn ydinjätteen loppusijoituksesta ja loppusijoitukseen liittyvistä tutkimuksista ja muista toimialaan liittyvistä asiantuntijatehtävistä.

 

Excusio alkoi TVOn eli Teollisuuden Voiman puheenvuorolla, missä he kertoivat toimintatavoistaan sekä ydinvoimaloistaan. Kuuluisan Olkiluodon 3. reaktorin avajaispäivää ei TVO halunnut arvuutella, mutta valmistuessaan se tulisi tuottamaan sähkötehoa 1600 MW vuodessa, joka on lähes saman verran kuin Olkiluodon 1. ja 2. ydinvoimala nykyään tuottavat. TVOn esityksen jälkeen oli vuorossa excursio isäntiemme Posivan esitys. Posivalta oli puhumassa Johannes Suikkanen, joka toimii kalliotekniikan asiantuntija Posivalla. Johanneksen esitys oli kattava kuvaus Posivan toiminnasta yrityksenä sekä vastuullisena ydinjätteen loppusijoituskäsittelijänä. Esityksen jälkeen sekä hieman sen aikana excursioryhmämme kysyi paljon kysymyksiä, joihin Johannes vastasi filosofiseen tyyliinsä. Keskusteluissa kävi ilmi ettei Olkiluoto ollut ainoa vaihtoehto ydinjätteen loppusijoitukselle ja ennen kuin ydinjäte loppusijoitetaan ONKALOon se on välivarastossa aivan Olkiluodon reaktoreiden 1. ja 2. vieressä. ONKALOn täyttäminen ydinjätteellä aloitetaan vuonna 2020.

 

Olkiluodon vierailijakeskuksen auditoriossa pidetyssä yritysesittelyjen jälkeen lähdimme katsastamaan matala- ja keskiaktiivisen jätteen loppusijoitus luolaa VJL-luolaa. Ydinvoimalaitoksen käytössä ja huollossa kertyy jätettä, kuten huollossa käytettyjä työkaluja ja suojavaatteita, joihin on saattanut tarttua radioaktiivisia aineita. Nämä jätteet sijoitetaan VJL-luolaan, joka on noin 60-100 metriä maanpinnan alapuolella tukevassa kalliossa. Matala-aktiiviset jätteet puristetaan tynnyreihin ja nämä tynnyrit sijoitetaan siiloihin. Pääsimme katsomaan hallia, jonne siilot oli rakennettu.

 

Ennen kotimatkan alkua kävimme vielä saunomassa ja ruokailemassa Rauman keskustassa olevassa TVOn omistamissa tiloissa. Haluamme kiittää Posivaa excursio isännöinnistä sekä Maanalaisten Tilojen Rakentamisyhdistys MTR:ää matkan tukemisesta.