Töölönkadun pysäköintilaitos


| Infrahankkeet

Töölönkadun pysäköintilaitos

Töölönkadun pysäköintilaitos on maanalainen kallioon louhittava pysäköintilaitos, joka tarjoaa 810 lämmintä ja valvottua autopaikkaa paraatipaikalla Helsingissä. Maanrakennustyöt alkoivat syksyllä 2015 ja kolme vuotta myöhemmin, marraskuussa 2018, pysäköintilaitos otetaan käyttöön. Hanke valmistuu kahdeksan kuukautta suunniteltua aikaisemmin.

 

Projektin yleiset tiedot

  • Rakennuttajana toimii Töölönkadun Pysäköintilaitos Oy ja pääurakoitsijana on YIT Rakennus Oy.
  • Hanke on toteutettu KVR-urakkamallilla sisältäen suunnittelun ja rakentamisen.
  • Pysäköintilaitoksessa on yksi ajotunneli ja kolme pystykuilua.
  • Pysäköintihallit ovat kolmessa kerroksessa.
  • Laitoksen ala noin 10 000m² ja kerrosala 24 000m².
  • Louhintatöitä tehtiin 107 000 kiintokuutiota ja betonia käytettiin noin 5 200 kiintokuutiota.

 

Töölön pysäköintilaitos rakentuu yhdessä tekemällä

Töölön pysäköintilaitoksen rakentamisessa on hyödynnetty yhteistoiminnallisia menetelmiä ja innovaatioita. Big Room –työpajoissa on luotu yhteiset avaintavoitteet ja tahtotila. Näin kaikkien osapuolten erikoistietämys on saatu käyttöön alusta alkaen sekä on löydetty kokonaistaloudellisesti ja aikataulullisesti parhaita ratkaisuja välittämättä sopimusvastuista.

Hankkeella on käytössä myös osallistava digitaalinen innovointimenetelmä ”Innotöölö”, jonka etuja on muun muassa yhteiskehittäminen, ideointi ja priorisointi. Ohjelman ansiosta keksittiin muun muassa liiketunnistimella toimiva kastelulaite pölynhallintaa varten.

Hanke valmistuu kahdeksan kuukautta suunniteltua aikaisemmin, marraskuussa 2018. Yksittäinen iso tekijä aikataulun aikaistumisessa on ollut louhintojen ja rakennusteknisten töiden yhteensovittaminen sekä aikataulun hallinta Last Planner –menetelmää hyödyntäen.

Rakentamisen aikana on käytetty YIT:n kehittämää, maailmanlaajuisestikin ainutlaatuista, reaaliaikaista tuotannonohjausjärjestelmää. Reaaliaikaisen tiedon saatavuus on helpottanut mm. suunnittelua, ohjausta ja seurantaa. Myös asiakas pystyy seuraamaan työmaan edistymistä reaaliaikaisesti.

”Rakennusteknisissä töissä on hyödynnetty Last Planner -palavereja viikoittain.” Oleg Sarantsin, projektipäällikkö YIT

 

Kalliorakentamisen erikoisosaaja

YIT on kalliorakentamisen edelläkävijä ja kokonaisvaltaisen infrarakentamisen kumppani vaativiin asiakastarpeisiin.

Lue lisää YIT:n kalliorakentamisen palveluista.

Lue lisää Töölönkadun pysäköintilaitoksesta.