Mestaritunneli Kehä 1


| Infrahankkeet
Mestarintunneli. Photo Pasi Salminen

Mestarintunneli on maantietunneli Kehä I:llä Espoon Leppävaarassa. Tunnelin louhintatyöt aloitettiin keväällä 2008 ja se oli kokonaan valmis vuodenvaihteessa 2011–2012. Tunneli otettiin käyttöön vaiheittain: Itään suuntautuva liikenne siirtyi tunneliin helmikuun 3. päivän vastaisena yönä 2011 ja toinen tunneli otettiin liikennekäyttöön yöllä 24.–25. helmikuuta 2011. Aluksi kummassakin ajoneuvotunnelissa oli käytössä kaksi ajokaistaa. Marraskuun 10. päivän iltana 2011 liikenne siirtyi käyttämään kaikkia ajokaistoja.

Mestarintunneli koostuu kahdesta rinnakkaisesta ajoneuvotunnelista ja niiden välille avatuista yhdystunneleista, joiden kautta pääsee tarvittaessa pelastautumaan toiseen ajoneuvotunneliin ja sitä kautta ulos. Tunneleiden eteläpää on noin 320 metrin matkalta kalliotunnelia, pohjoispäissä on noin 200 metrin betonitunneliosuus. Ajoneuvotunneleissa on yhteensä kahdeksan ajokaistaa.

Koska Kehä I:llä on runsaasti liikennettä, Mestarintunnelissa on käytössä ruuhkanhallintajärjestelmä. Pyrkimyksenä on, että liikenne ei seisahda tunneliin. Tunneliin päästettävää liikennettä ohjataan kaistaopastein, liikennevaloin ja puomein.

Mestarintunnelin pääurakoitsija oli YIT Rakennus Oy.