Kulttuurikeskus Arktikum


| Kotimaisia hankkeita

Arktikum-talo Rovaniemellä on museo, tiedekeskus, kulttuurikohde, nähtävyys sekä kokous- ja kongressitalo. Talo avattiin yleisölle vuonna 1992, jolloin juhlittiin Suomen 75-vuotista itsenäisyyspäivää. Arktikum-talon on suunnitellut tanskalainen arkkitehtiryhmä Birch-Bonderup & Thorup-Waade. Puolikaaren muotoinen uudisrakennus valmistui syksyllä 1997, ja sen ovat suunnitelleet arkkitehdit Bonderup ja Lehtipalo.

Rakennuksessa on hyödynnetty runsaasti luonnonmateriaaleja: lattioissa on Perttauksen graniittia – kovinta Suomesta saatavaa graniittilajia- ja lipeäkäsiteltyä Lapin honkaa. Arktikumin tuolit ovat valmistettu koivusta ja poronnahasta.

Talon näkyvin osa, lasiputki, on kokonaisuudessaan 172 metriä pitkä, ja sen katkaisee 30 metriä leveä Kittilän kantatie. Lasiputki toimii ”porttina pohjoiseen”, sillä sisäänkäynti Arktikumiin on etelästä ja vieraat suuntaavat sisään tullessaan kohti pohjoista. Näyttelyt sijoittuvat maan alle, aivan kuten pohjoisen eläimet suojautuvat lumen alle arktisessa talvessa.

97B9778[1]